De start van OOAK Company

Creatief met weinig

In April 2018 schreven wij een blog over de start van OOAK Company. Hoe wij onze Bed & Breakfast in Frankrijk gedeeltelijk achter ons lieten en de stap waagden in een oud pakhuis in Vlaardingen. (lees hier de blog) Waar waren we geëindigd? Een blik verf en een kwast. O ja daar. We begonnen met het idee om onze broodplanken te verkopen. Maar wat gingen we met de overige ruimte doen? We hadden twee verdiepingen van ruim 300 vierkante meter. O Ships, waar zijn we aan begonnen? Toen langzaam ontstond het idee om workshops te gaan geven. En hier werden we enthousiast van. We hadden een mooie workshop ruimte nodig. Van een gigantische lege, witte ruimte naar een huiskamersfeer.

Het OOAK Café

En zo begonnen we. Gonny heeft veel verstand van kleurcombinaties en styling en als je Nico een paar planken een hamer en wat spijkers toereikt, heeft hij binnen no time een hippe keuken gefabriceerd. We verzamelden spullen van overal en nergens. We struinden brocantes af in Frankrijk, kregen spullen van vrienden, kennissen en buren. En de spullen kwamen eigenlijk gewoon op ons pad. We liepen er tegen aan of iemand wist nog wel een adresje waar we die leuke bank voor niets konden ophalen. Zo werkt het vaak. Spreek het uit en het komt vanzelf op je pad. We hadden weinig budget, dus werden we gedwongen creatief te denken en te handelen.

We bouwden een keuken van oude golfplaten en oude vloerdelen. We schilderden tegeltjes op de muren en hingen van wat stof gordijntjes op. We gaven de wanden een kleurtje en kochten een hoop planten. Een hele hoop planten. We timmerden een lange tafel, bouwden een kast en knapten oude kasten op. En voilà, daar was het OOAK Café. Je hebt geen dure spullen nodig om sfeer te creëren. Pak een paar oude planken, timmer een tafel. Pak een paar oude pallets en bouw een kast. En Pak een paar oude golfplaten en creëer een keuken. Een lekkere loungebank en genoeg leuke zitjes. En dat alles werd een heerlijke huiskamersetting. En iedereen die er kwam was op slag verliefd.

Een pand vol creatievelingen

We woonden zelf in een klein kamertje in het pakhuis die we hadden omgebouwd tot slaapkamer. Het OOAK Cafe was onze woonkamer. In het begin was er nog geen verwarming en hingen de ijspegels aan je neus. Gelukkig kwam daar snel verandering in.

Oke workshops. Dat was het idee tenminste. Alleen kwam het niet heel snel van de vloer. Toen ontstond een nieuw idee. De ruimte delen met andere creatievelingen. Een community creëren waar mensen creatief kunnen zijn. Hun dromen waar kunnen maken en van hun creativiteit soms zelfs hun beroep te maken.

En daar waren ineens de eerste huurders. En we wisten het meteen: dit klopt. Een pakhuis vol kunstenaars, waar mensen kunnen creëren. En elkaar kunnen inspireren. En ineens was de eerste verdieping vol. Van een tassenontwerpster tot een suikerspinartiest en van schrijvers tot illustrators. We waren zo enthousiast. Wat een unieke, gave sfeer. Overal creatieve mensen die hun hart volgen. Het begin van iets moois.